Понад 1100 прикарпатців хворіє на онкологію, – медики

Такі цифри озвучили під час наради з головами територіальних громад області та керівниками центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Також обговорили питання раннього скринінгу онкологічних захворювань та заходи спрямовані на максимальне охоплення населення громад онкопрофілактичними оглядами.

Про це йдеться на сторінці Департаменту охорони здоровʼя Івано-Франківської ОВА.

❝Щодо статистики захворюваності на Прикарпатті, то найбільше на онкологію хворіють чоловіки старше 50 років. Зокрема, станом на зараз зареєстровано 1126 випадків захворювання у чоловіків та 848 — серед жіночого населення.

Найпоширеніші злоякісні пухлини у чоловіків — рак легень, рак простати та рак шкіри. У жінок найчастіше діагностується — рак молочної залози, рак шкіри та рак тіла матки❞, — зазначив керівник департаменту Володимир Дзьомбак.

За результатами наради дано доручення на місцях опрацювати можливі варіанти програм, що будуть локально реалізовуватися з метою впровадження сучасних методів онкоскринінгу.

❝Окрім державних та обласних програм, за рахунок яких здійснюється закупівля препаратів для пацієнтів, що страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, важливо, щоб і органи місцевого самоврядування також долучалися до медикаментозного забезпечення пацієнтів у своїх громадах❞, — зауважив в.о. директора департаменту.