“Дітям треба тато”: у Франківську відбувся пікет за демобілізацію військових (фото)

У середмісті Івано-Франківська відбувся мирний пікет за демобілізацію військових після 18 місяців служби. У ньому взяли участь приблизно 40 дружин та матерів військовослужбовців, пише “Суспільне”.

Учасниці пікету з плакатами пройшли від адмінбудинку до Вічевого майдану. Згодом — до ратуші. Під час ходи жінки скандували гасла: “Чому добровольці перетворилися на рабів”, “Демобілізація — не просто право, а необхідність”, “Чому другий рік воюють одні й ті самі”.

Чоловік координаторки пікету Анастасії Штурко пішов захищати Україну одразу після початку повномасштабного вторгнення РФ.

“За ці два роки він був у відпустці всього 20 днів. Я вважаю, що це — неприйнятно. Чоловік тримається, але мотивація нульова. Він вже хоче відпочити, хоче додому. Йому потрібна якась, можливо, реабілітація. Людина за два роки жодного разу не була в лікаря. Тримається, але чи на довго його стане? Чоловік зараз воює на Запорізькому напрямку, але за два роки був всюди”, — каже Анастасії Штурко.

Чоловік Мирослави Яворської на фронті — 18 місяців. До великої війни він працював підприємцем.

“Я вимагаю справедливої демобілізації. Мають бути чітко встановлені терміни, щоб людина, яка там служить, віддає своє життя і здоров’я, розуміла, який термін вона має там бути. І це буде стимулювати наступних мобілізованих солдатів. Я хочу, щоб мій чоловік повернувся додому. Я вже 18 місяців тягну його роботу. Він в мене підприємець був, мав найманих працівників”, — говорить Мирослава Яворська.