Щоденно на Прикарпатті реєструють близько 13 нових випадків раку

4 лютого – Всесвітній день боротьби з раком.

Рак не обирає. Ця хвороба вражає мешканців усіх країн, багатих і бідних, чоловіків та жінок, дітей та дорослих. Онкологічні захворювання стали однією з найбільш актуальних і невирішених медичних проблем людства.

Щодо ситуації на Прикарпатті, то за минулий рік в області виявлено 4 631 випадок раку. ​Щоденно реєструється приблизно 13 нових випадків. Найбільше на онкологію хворіють чоловіки старше 50 років. Найпоширеніші злоякісні пухлини у чоловіків — рак легень, рак простати та рак шкіри. У жінок найчастіше діагностується — рак молочної залози, рак шкіри та рак тіла матки.

Про це йдеться у дописі Володимира Дзьомбака, в.о директора Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОВА.

“Для пацієнтів послуги з лікування повністю безоплатні, їх оплачує медзакладам НСЗУ. Також держава централізовано купує ліки та медичні вироби, що необхідні для лікування онкологічних хвороб. Окрім цього, наприкінці минулого року наша область отримала лінійний прискорювач для променевої терапії і зараз ми активно працюємо над реконструкцією приміщення у КНП Прикарпатський клінічний онкологічний центр ІФ ОР для його встановлення”, – зазначив він.

Проте, є дві головні речі, на які може вплинути людина – це профілактика та раннє виявлення онкозахворювань.

У 40% випадків раку можна запобігти простими повсякденними діями. Наприклад, причини третини смертей від раку – це куріння, надмірна вага, вживання алкоголю, малорухливий спосіб життя та недостатнє споживання рослинної їжі. Дбаючи про здоровий спосіб життя ви знижуєте ризики захворіти!

“Дуже важлива й рання діагностика захворювання. У більшості випадків виявлення хвороби на ранніх стадіях в рази підвищує шанси на її вдале подолання. Тому при перших тривожних симптомах – не чекайте, поки саме мине. Запишіться на огляд до лікаря — зруйнуйте раку плани!”, – наголошує Володимир Дзьомбак.