В Івано-Франківську покажуть утопічну комедію “Кайдашеве сім’я”

Актори Франківського драмтеатру покажуть утопічну комедію “Кайдашеве сім’я” за повістю Івана Нечуй-Левицького “Кайдашева сім’я”. Про це йшлося на пресконференції 9 лютого, пише Суспільне.

“Кайдашеве сім’я” — про відродження втраченого, про шлях від розбрату до порозуміння та розквіту, розповів режисер-постановник, генеральний директор Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський.

На пресконференцію він приніс книгу з творами Івана Нечуй-Левицького, яка належала його бабусі. Саме тоді, пригадує Держипільський, коли вона читала повість “Кайдашева сім’я” і “дико реготала”, він ознайомився з цим твором.

Ростислав Держипільський каже: поставити “Кайдашеву сім’ю” — одна з його мрій.

“Я навіть не до кінця вірив, що зможу поставити “Кайдашеву сім’ю”. Боявся повторити шаблони, яких було вже дуже багато, що українці сваряться між собою, б’ються, і ми — такі погані, не можемо ніяк дійти згоди. Тим паче коли почалася війна у 2014 році. Ми розуміємо, що треба робити все для того, щоб нація гуртувалася, а не шукати, де ми погані, злі. Бо це все працює не на перемогу, а на ворога”, — говорить Ростислав Держипільський.

До роботи над постановкою залучили реставратора Валерія Твердохліба, який спеціально для вистави відтворив ікону кінця XVIII століття “Мадонна з грушею”.

Ірма Вітовська, яка є співавторкою ідеї та виконавицею ролі Марусі Кайдашихи, розповідає: фото із зображенням оригінальної ікони побачила декілька років тому і зрозуміла, що цей образ може стати частиною “Кайдашевої сім’ї” на театральній сцені.