На Івано-Франківщині суд засудив до трьох років ув’язнення пенсіонерку, яка підтримувала РФ

Івано-Франківський апеляційний суд залишив вирок Тисменицького районного суду відповідно до якого 63-річній жінці, яка у соціальних мережах підтримувала дії російських військових.

Про це йдеться на сайті Івано-Франківського апеляційного суду.

Уродженка Якутії, що у РФ, з 2011 року проживає в селі Ганнусівка Івано-Франківського району. У забороненій в Україні соцмережі “Однокласники” жінка поширювала російські пропагандистські ролики.

З червня 2022 року вона почала поширювати матеріали, у яких виправдовується війна Росії проти України та вихваляють російських військових. Збройну агресію проти України вона трактувала як “захист мирного населення” та “звільнення територій України від окупації неонацистами”. Російську агресію називала “спеціальною воєнною операцією”. Також жінка підтримувала виступи Рамзана Кадирова, який оголосив Україні джихад (священна війна – ред.) та заявляв про те, що Україна – це російська територія.

За це їй присудили три роки позбавлення волі.

Захисник обвинуваченої подав апеляційну скаргу на вирок суду першої інстанції та оскаржив суворість покарання. Жінка згодом визнала свою помилку, покаялась та визнала свою вину. Адвокат просив пом’якшити вирок з огляду на похилий вік і стан здоров’я обвинуваченої. Він просив звільнити пенсіонерку від відбування покарання з випробувальним іспитовим строком два роки.

Колегія суддів апеляційного суду вважає, що покарання призначене обвинуваченій є законним і справедливим, оскільки вчинений нею злочин в умовах воєнного стану має підвищену суспільну небезпеку.