Водійка, яка збила людину на пішохідному переході у Калуші, відбулася штрафом

В Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднили вирок Калуського міськрайонного суду від 12 лютого за результатами розгляду кримінального провадження про обвинувачення раніше не судимої підприємиці за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу України — порушення Правил дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесні ушкодження, інформують “Вікна”.

Так, ввечері 1 жовтня 2023 року обвинувачена керувала автомобілем марки «Mercedes-Benz С180» та рухалася правою смугою по кільцевій розв`язці між вулицями Богдана Хмельницького, Хіміків, Ринкова, Героїв України та проспектом Лесі Українки в напрямку вулиці Героїв України. В цей час на нерегульований пішохідний перехід на вул. Героїв України біля кільця, який позначено зеброю та дорожнім знаком, вийшла мешканка Калуша. Водійка не зупинилася, щоб надати дорогу пішоходу, а наїхала на неї, після чого покинула місце дорожньо-транспортної пригоди.

У результаті пішохід отримала травму лівої ноги із закритим переломом обох кісток гомілки зі зміщенням уламків та закритий перелом правої ключиці зі зміщенням уламків. Такі переломи пов’язані з необхідністю проведення операцій. За висновком експерта, травми відносяться до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості як такі, що викликали тривалий розлад здоров`я і не є небезпечні для життя в момент спричинення.

22 січня 2024 року між прокурором та підозрюваною було укладено угоду про визнання винуватості: сторони домовилися про узгоджене покарання, а саме штраф в розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 гривень без позбавлення права керування транспортними засобами.

Як випливає з вироку, у підготовчому судовому засіданні обвинувачена свою вину визнала повністю, у вчиненому щиро розкаялася та просила затвердити угоду про визнання винуватості. А також просила не позбавляти її права керування транспортними засобами, оскільки таке право їй необхідне для здійснення професійної діяльності та забезпечення сімейно-побутових потреб, оскільки вона сама виховує неповнолітню дитину.

Потерпіла подала в судове засідання заяву, в якій вказала, що претензій матеріального та морального характеру до обвинуваченої не має та не заперечує проти затвердження угоди.

Відтак суд ухвалив затвердити угоду про визнання винуватості, визнав водійку винуватою у вчиненні кримінального правопорушення та призначив узгоджене сторонами покарання – 51000 гривень штрафу без позбавлення права керування транспортними засобами.

Також вона має сплати 8673,11 гривні витрат за проведення експертиз