Франківська СБУ повідомила про заочну підозру директорці школи, яка співпрацювала з росіянами

Служба безпеки України в Івано-Франківській області повідомили заочну підозру так званій “директорці школи” на окупованій Херсонщині, яка вилучила зі шкільної програми українську мову та схиляла педагогів до співпраці з росіянами.

Про це інформує пресслужба СБУ.

Як з’ясували слідчі, у другій половині 2022 року колишня вчителька Сиваського ліцею № 1 почала співпрацювати з російськими військами. Жінка очолила так званий “державний бюджетний освітній заклад Херсонської області Сиваська школа № 1 Новотроїцького муніципального округу”.

На цій “посаді” вона розпорядилася вилучити зі шкільної програми українську мову та всі українознавчі дисципліни. Натомість організувала освітній процес російською, запровадила вивчення російської мови, історії, географії Росії.

Вона схиляла до співпраці з росіянами педагогічних працівників, брала участь у переслідуванні вчителів, які публічно виявляли свою українську національну ідентичність.”Директорка” проводила виховні години пропагандистського характеру для працівників школи, дітей і їхніх батьків. Запровадила мілітаризацію освіти дітей та молоді.

Слідчі СБУ повідомили фігурантці про підозру за ч. 3 ст. 111-1 КК України – колабораційна діяльність, зокрема, впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти.

На жінку очікує до трьох років позбавлення волі та заборона обіймати певні посади на строк від 10 до 15 років.