Опера композиторів з Івано-Франківська отримала премію Королівського філармонічного товариства Британії

Опера композиторів з Прикарпаття Романа Григоріва та Іллі Разумейка “Чорнобильдорф” отримала премію Королівського філармонічного товариства Великої Британії у номінації “Опера та музичний театр”.

Про це пише Суспільне з покликанням на команду опери.

“Чорнобильдорф” — опера композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка, які поєднали у творі народний і класичний спів із театром, танцем та унікальними музичними інструментами.

Створена у 2020 році, вона розповідає про світ постапокаліпсису, про нащадків людства, які намагаються відродити втрачену цивілізацію за допомогою археологічних перформансів-ритуалів.

Автори твору наголошують: опера — не про ЧАЕС як таку, а про життя після “великого вибуху”. Хоча, за сюжетом, прив’язка до атомних станцій все ж таки є.

“Це для нас сюрприз, оскільки ми — не зовсім британська опера. Але це дуже приємне визнання, бо з нами у номінації були два з найбільших оперних театрів світу з величезними бюджетами. І наша самопроголошена оперна студія, яка займає 20 квадратних метрів у Спілці композиторів, перемогла цих монстрів оперної індустрії. Дуже вдячні всім партнерам”, — розповів Суспільному композитор Ілля Разумейко.

А композитор Роман Григорів додав, що це не персональна відзнака, а відзнака України. 

Королівське філармонічне товариство Великої Британії було засноване у 1813 році і є одним із найстаріших музичних товариств у світі. Премію присуджують від 1989 року за живе виконання класичної музики.

Переможців обирають експерти з класичної музики Великої Британії. Серед конкурентів була опера “Діалоги кармеліток” режисера Баррі Коскі та опера “Невинність” у постанові Саймона Стоуна.