На Франківщині СБУ повідомила заочну підозру “ексохоронцю” Захарченка та учасниці незаконних збройних формувань “лнр”

Слідчі СБУ в Івано-Франківській області повідомили заочну підозру ексохоронцю Олександра Захарченка та корегувальниці артилерійської бригади незаконного збройного формування “лнр”.

Про це повідомляє пресслужба СБУ в Івано-Франківській області.

За даними слідства, вони були безпосередніми учасниками російської агресії починаючи з 2014 року.

Зокрема, бойовик із Донецька з позивним “Десант” за рік дослужився до заступника начальника штабу так звавного “оперативно-тактичного командування” “Донецьк”. Наприкінці 2017 року призначений начальником відділу в “управлінні безпеки” “голови” “днр”. Він був особистим охоронцем Олександра Захарченка аж до ліквідації останнього влітку 2018 року.

Бойовик отримав близько десятка нагород і відзнак від російського режиму, серед яких дві “за бойові заслуги” та “битва за Саур-Могилу”. Після цього він займався наповненням казни терористичного угруповання на рядовій посаді в так званої “митниці днр”.

Інша фігурантка – мешканка Луганська, у 2014 році брала участь у масових антиукраїнських заворушеннях в обласному центрі. Зокрема, поширювала антиукраїнські листівки під будівлею Управління СБУ в Луганській області.

У жовтні 2014 року вона вступила на службу до т. зв. «10 окремої артилерійської бригади 2 армійського корпусу лнр».

Жінку одразу призначили на посаду начальника топогеодезичної служби штабу бригади.

Фігурантка забезпечувала прив’язку вогневих позицій артилерії до місцевості, визначення координат цілей для ударів, планування дій артилерійських підрозділів в районі вогневих позицій. Крім того, вона проводила навчання та підготовку інших бойовиків зі своєї спеціальності.

СБУ повідомила їм підозри за трьома статтями Кримінального кодексу:

ч. 1 ст. 111 – державна зрада (в редакції закону 2014 року);

ч. 1 ст. 258-3 – участь у терористичній організації;

ч. 2 ст. 260 – участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань.

На них очікує позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.