Колаборанту з Івано-Франківщини Михайлу Шпіру оголосили нові підозри

Івано-Франківська обласна прокуратура оголосила нові підозри засудженому колаборанту з Івано-Франківська Михайлу Шпіру оголосили нові підозри.

Про це повідомила пресслужба прокуратури.

Михайлові Шпіру заочно повідомили про підозру в державній зраді, колабораційній діяльності, пропаганді війни, поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування та заперечення збройної агресії РФ проти України, а також глорифікації її учасників (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1, ст 436, ч.ч. 2,3 ст. 436-2 КК України).

Він у співпраці із російськими спецслужбами брав участь в інформаційних операціях проти України, інформує пресслужба обласної прокуратури.

У 2020 році він виїхав на територію РФ, де став «політичним експертом», а у червні 2023 році отримав заочний вирок –  10 років ув’язнення за посягання на територіальну цілісність, поширення комуністичної символіки та пропаганду тоталітарних режимів.

Після втечі з України він почав пропагувати війну та розповсюджувати у Telegram-каналі заклики, поєднані з розпалюванням національної ворожнечі, для підриву авторитету держави.

У листопаді 2022 року так званий посадовець, щоб обмежити жителів окупованих територій в доступі до інформації, санкціонував підрив веж українських операторів мобільного зв’язку та телерадіомовлення.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює Управлінням СБУ в Івано-Франківській області.