Протести проти призначення: що відомо про скандальну акушерку, яку хочуть призначити керівником обласного департаменту охорони здоровʼя 

Департамент охорони здоров’я в Івано-Франківській обласній державній адміністрації може очолити 43-річна Олександра Бойчук, за якою останніми роками тягнеться шлейф професійних скандалів.

Про це стало відомо з джерел у медичних колах, а також цю інформацію підтверджує опублікована Олександрою Григорівною Бойчук 11 квітня декларація як кандидатки на посаду на сайті НАЗК.

Наразі вона проходить спецперевірку для призначення на посаду, повідомляють джерела.

Скандал зі смертю немовляти в утробі матері

У 2017 році Олександра Бойчук потрапила у скандал, коли батьки звинуватили її у смерті ненародженої дитини. Кажуть, що коли у жінки почалися пологи, дитинка була живою. Серцебиття сповільнювалося і затихало, коли лікарі стимулювали пологи. Тато до останнього просив зробити породіллі кесарів розтин. Врятувати дитину не вдалося.

Інформація про цей трагічний випадок облетіла усі місцеві ЗМІ та навіть потрапила до сюжетів ТСН.

Кримінального покарання через цей випадок тоді не було. Але з відкритих джерел відомо, що від 2018 року Леся Бойчук працювала на рядовій посаді акушерки-гінеколога виїзної акушерсько-гінекологічної бригади екстренної медичної допомоги інтенсивної терапії та реанімації Обласного перинатального центру.

Скандальне призначення у Львові

Наступного скандалу із Лесею Бойчук довго чекати не довелося. Вже на початку 2019 року працівники Львівського обласного клінічного перинатального центру протестували проти її призначення керівником цієї установи. 

Тоді ж зазначалося, що кандидатка не має жодного управлінського досвіду, необхідного для зайняття керівної посади.

22 квітня 2019 року працівників Львівського обласного клінічного перинатального центру (ЛОКПЦ) безапеляційно поставили перед фактом зміни керівництва. Вультимативному порядку Лесю Бойчук призначили в.о. директора ЛОКПЦ поза конкурсним процесом.

Як повідомило львівське видання “Варіанти” з посиланням на Facebook-сторінку Львівського обласного клінічного перинатального центру, працівники цього закладу стверджували, що їм абсолютно не зрозумілі критерії відбору, якими послуговуються при призначені на керівну посаду.

Бойчук О.Г. – лікар акушер-гінеколог із далеко не бездоганною професійною репутацією (фігурант досудових розслідувань з приводу неналежного виконання професійних обов’язків медичним працівником). До того ж, Бойчук О.Г., є особою, у якої абсолютно відсутній управлінський досвід для керівництва установою такого рівня, як ЛОКПЦ”, – йшлося в опублікованому зверненні.

Працівники ЛОКПЦ зазначили, що абсолютного нічого не знають про майбутню керівницю, та побоюються, що призначення “зверху” вплине на якість їх роботи.

Такі нераціональні кроки стосовно невиправданих призначень “зверху” призведуть до збурення і розгубленості в колективі. Це беззаперечно відіб’ється на якості надання медичної допомоги, створюватиме незручності та невиправдані ризики у наданні медичної допомоги, ризики життю та здоров’ю пацієнтів”, – йшлося у зверненні.

Колектив медичного закладу навіть розпочав збір підписів, щоб обласна влада не ухвалювала рішення щодо призначення керівника закладу без попереднього обговорення та узгодження з працівниками.

Хай там як, але на посаді в.о. директора Львівського обласного клінічного перинатального центру Олександра Бойчук все таки попрацювала, щоправда недовго. Уже в січні 2020 року після проведеного конкурсу Львівський обласний перинатальний центр очолить Марія Малачинська. 

Олександра Бойчук на своїй посаді у Львові запам’яталася хіба тим, що за її керівництва у ЛОКПЦ відкрили так зване “Вікно життя” – місце у медичному закладі, де матір анонімно з тих чи інших причин може залишити свою новонароджену дитину.

Що іще відомо про Лесю Бойчук

Відповідно до опублікованої на сайті НАЗК декларації про доходи та майновий стан кандидатка на посаду директора Департаменту охорони здоров’я в Івано-Франківській обласній державній адміністрації Олександра Бойчук володіє в Івано-Франківську двома квартирами. Одна з них — площею аж 183,4 кв.м належить їй на 100%, інша (площею 83,6 кв.м) — навпіл (по 50%) із сестрою. 

Також вона має житловий будинок у селі Майдан Ямницької територіальної громади площею 125,3 кв.м та декілька земельних ділянок в цьому ж селі площею майже гектар.

Донедавна вона їздила на старенькій Toyota Avensis 2012 року випуску, але під час повномасштабного вторгнення у серпні 2022 року придбала новенький та розкішний Lexus NX200 за понад 1,7 млн грн. Очевидно, для цього вона тоді ж взяла банківський кредит у розмірі понад 750 тисяч гривень, який справно сплачує. 

Основним місцем роботи в Олександри Бойчук вказано Івано-Франківський національний медичний університет, де вона 2023 року заробила 267 тисяч гривень за рік. За сумісництвом вона працювала в Івано-Франківському обласному перинатальному центрі, де отримала 73 тисячі платні за рік, а найбільший її заробіток – від роботи за сумісництвом у приватній клініці “Сімедгруп” — понад 520 тисяч гривень за рік. Таким чином сукупний дохід у 2023 році претендентки на посаду в ОДА становив понад 850 тисяч гривень.

Готівкою Олександра Бойчук зберігає 20 тисяч доларів.

За інформацією руху “Чесно”, у 2010 році Олександра Бойчук балотувалася до Івано-Франківської міськради від всеукраїнської партії Народної довіри. У 2015 році вона наманагася стати депутатом тієї ж міськради від Української Галицької Партії, але не пройшла.