У Франківську вкотре відбулася акція “Не мовчи! Полон вбиває!” на підтримку військовополонених

19 травня в середмісті Івано-Франківська вкотре відбулася акція “Не мовчи! Полон вбиває!” на підтримку військовополонених.

Про це пише “Суспільне”.

Рідні та близькі військових, які перебувають у російському полоні, прийшли до ратуші, аби нагадати владі та суспільству про українських бранців. Всього участь в акції взяли приблизно сотня людей.

Організаторка заходу, мати військовополоненого Ірина Іванова каже, що люди довкола часто байдуже реагують на їхні промови та плакати.

“Особисто я дуже мало зустрічаю нових людей. Це найбільше, мабуть, гнітить і болить. Бо ти думаєш: ну куди ти кричиш? Напевно, в пустоту, бо тебе ніхто не чує. Але боротися ми будемо. Ми мусимо, бо іншого шляху визволити їх з полону немає. Розуміємо, що є обставини, є час і є можливості в людей, і продовжується війна. Але немає з урядом співпраці. І це болить”, — говорить вона.

Ще однією учасницею заходу була Валерія Зеленська, яка родом із Донеччини, хоча усю юність, каже, провела у Маріуполі, де й зустріла повномасштабне вторгнення росіян. На акції дівчина зі зв’язаними руками стояла на колінах посеред площі, аби донести біль українських бранців та відчай їхніх рідних.

“У нас вдома стався обвал. Ми його пережили, там загинули четверо людей. З них — маленька дитина трьох рочків. Я дуже здружилася з хлопцями. Вони для мене стали як друга родина. І вирішили, що я піду з ними в укриття в “Азовсталь”, бо так було безпечніше. Невідомо, що було б зі мною, якби я залишилася в тому будинку. 6 травня 2022 року ми вийшли з “Азовсталі”. Хлопці зробили все, щоб я зараз була тут, стояла на цій землі й виборювала їхню свободу”, — говорить Валерія Зеленська.