Cпілкування та харчування: як у Франківську допомагають безхатькам

Організували акцію для того, щоб люди зігрілися та поїли.

До Всесвітнього дня безхатьків Спільнота Святого Егідія організувала роздачу харчів у центрі Івано-Франківська.

Підготовка до роздачі відбувалась у філіалі благодійної організації. Волонтери та люди приносили теплі речі та солодощі, які далі готували до виносу людям, пише Sotka.media.

«Це не перша роздача — пояснює пані Оксана, одна з волонтерок цьогорічної акції, — ми їх робимо щотижня у вівторок — на площі Шептицького та в середу — на Залізничному вокзалі о 19:00.»

На роздачу приходять безхатченки, переселенці та малозабезпечені люди. Особливістю таких зустрічей є не тільки гуманітарна та харчова допомога, а й спілкування, пояснює волонтерка Євгенія:

«Коли люди можуть розповісти нам про свої проблеми, вони відчувають себе потрібними. Ми є ковтком повітря для них, адже у багатьох з них немає власного дому, немає з ким поспілкуватись, і цю катергорію людей мало, хто підтримує. Наша спільнота намагається охопити тих людей, які неохоплені державою.»

На годиннику 19:20 та на майдані Шептицького вже зібрався великий натовп людей. Волонтери знають майже кожного, у кого яка проблема та хто чого потребує. Люди стають у широке коло з очікуванням, коли до них підійдуть волонтери та дадуть вечерю. Сьогодні вони смакуватимуть на перше — овочевий суп, на друге — гречку з м‘ясом та салат. На солодке — пиріг та чай. Окремо чай готує Лідія Михайлівна, переселенка з Лиману.

Організатори розповідають, що теплих речей не так багато, проте намагаються одягнути кожного. Деякі люди приходять без одягу.

Акцію на площі Шептицького у середньому відвідують понад 80-90 чоловік, найбільше приходять на Залізничний вокзал, більш ніж 100 нужденних.

Серед людей, які прийшли на роздачу вдалось поспілкуватись з двома жінками, які поділились своїми враженнями:

«Тут весь час роздають їжу, кожного разу як я приходжу. Вже третій рік отримую допомогу. Дізналась від знайомого, що таке роздають та й пішла. Пам’ятаю, у центрі нам давали мівіну та бутерброди, що було дуже добре! Прийду додому та й запарю…Це приємно, бо вдома менше готуєш та і пенсія у мене замала, всього 2700, — розповідає пані Оксана.

Жінка ділиться з нами, що сама з Франківська і не багатьох людей знає, котрі приходять отримати допомогу. Проте з деякими товаришує і каже, що переселенців тут з кожним разом все більше і більше.

Також ми познайомились з Лідією Миколаївною, яка через повномасшатбне вторгнення рф покинула свій дім у місті Костянтинівка, Донецької області. Вона з початку розмови зазначила, що дуже дякує вололонтерам, котрі підтримують не на словах, а на ділі.

Лідія Миколаївна розповіла, що вже пів року проживає у Франківську. На роздачі почала приходити нещодавно. Проживає сама, каже, що виживає, як може, задовільняється тим, що є.
З посмішкою на вустах згадує історію, як вперше приїхала в Івано-Франківськ та як їй допомагали волортери…

В Івано-Франківську Спільнота святого Егідія займається роздачею харчів понад 15 років. Волонтери спільноти допомогають безхатченкам, малозабезпеченим та у першу чергу вимушено переміщеним людям.