На Промприладі створили протез за допомогою 3D-друку

На Промприладі в Івано-Франківську у цеху “Парасолька” працює майстерня 3D-друку, де інженери друкують технічні деталі, художні вироби, навчальні медичні муляжі та медичну навігацію для лікарів. Одна з нещодавніх розробок — опорний протез для пораненого військового.

Про це повідомили на сайті Промприладу.

Конструкцію виготовив Антон Шелест — медик, лікар-рентгенолог у дитячій лікарні, який вже більш як рік займається комерційними та медичними проєктами у майстерні Промприладу. 

У співпраці з колегами-резидентами інноваційного центру також змайстрували силіконові накладки, щоб зробити протез більш комфортним для використання. 

До Антона Шелеста звернувся професор, завідувач кафедри травматології, ортопедії та невідкладної військової хірургії ІФНМУ Вадим Сулима. Протест виготовили для військового, на одній нозі якого вже встановлений протез, на другій — система зовнішньої фіксації Єлізарова. У зв’язку з травмою долоні, пораненому захиснику було незручно користуватися ходунками чи милицями, що заважало процесу зрощення кісток ноги.

Протез виготовили на основі комп’ютерної томографії травмованої руки, сконструювавши зі зрізів КТ її 3D-модель. Це дозволило спроєктувати культеприймач. Нижня механічна частина протеза змінна, яку надалі можна коригувати відповідно до запитів військового. Наразі це перший медичний проєкт Антона Шелеста у протезуванні. У розробці також бере участь стажист Олександр Беляк, а саму роботу координують професор Вадим Сулима та лікарка Юлія Філяк.