Український фільм “20 днів у Маріуполі отримав Оскар

Director Mstyslav Chernov, producers Michelle Mizner and Raney Aronson-Rath win the Oscar for Best Documentary Feature Film for "20 Days in Mariupol" during the Oscars show at the 96th Academy Awards in Hollywood, Los Angeles, California, U.S., March 10, 2024. REUTERS/Mike Blake

Документальний фільм українського режисера Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі” отримав Оскар як “найкращий документальний фільм”. Це перший Оскар в історії України.

Чернов був у Маріуполі в складі команди Associated Press разом із фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою і журналісткою Василісою Степаненко.

Це останні міжнародні журналісти, що залишились у місті й фіксували воєнні злочини росіян в оточеному Маріуполі. Зокрема, у фільмі показане бомбардування Маріупольського пологового будинку 9 березня 2022 року.

“Я вдячний. Але напевно я буду перший режисером на цій сцені, який би хотів не робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста; щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян України. Я б віддав це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах. Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле, проте ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу. Ми можемо зробити так, щоб історію виправити, щоби правда перемогла. І щоби загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, щоби їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, спогади формують історію”, — сказав Чернов на церемонії нагородження Оскару у Лос-Анджелесі.

За роботу під час облоги Маріуполя команда отримала Пулітцерівську премію — найпрестижнішу нагороду в галузі журналістики. В Україні журналісти стали лавреатами Шевченківської премії та Премії імені Ґеоргія Ґонґадзе. У лютому фільм отримав премію «BAFTA» як найкращий документальний фільм.