На Івано-Франківщині судитимуть групу чоловіків, які видавали себе за військових та вибивали гроші у підприємців

Прокурори Івано-Франківської обласної прокуратури передали до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох чоловіків, які видавали себе за військових та вибивали гроші у підприємців.

Про це повідомляє Івано-Франківська обласна прокуратура.

Обвинувачені упродовж 2019-2023 років вимагали кошти у мешканців Прикарпаття та Волині. Вони займались вимаганням вигаданих боргів у підприємців та погрожували їм фізичною розправою.

З початком воєнного стану окремі з них, використовуючи підроблені військові посвідчення, вимагали у жительки Волині 15 тисяч доларів США, які нібито заборгував її чоловік. При цьому вони погрожували, що відправлять її сина в зону бойових дій.

У вересні 2023 року обвинувачені “вирішували” проблему із поверненням коштів за цивільноправове зобов’язання місцевого підприємця. Погрожуючи насильством, вони “вибили” у чоловіка  150 тис. грн.

Двом з них інкриміновано вимагання та примушування до виконання цивільноправових зобов’язань, їх спільникам — встановлення та поширення злочинного впливу, а також звернення за застосуванням такого впливу (ч. 4 ст. 189,  ч. 1 ст. 255-1, ч. 2 ст. 355, ч. 1 ст. 255 -3КК України).

Окрім того, двоє з них використовували підроблені документи для виїзду за кордон (ч.ч. 1,4 ст. 358 КК України).

Трьом спільникам обрано запобіжний захід — тримання під вартою, четвертому, який звернувся за їх допомогою, обрано домашній арешт. Також за клопотанням прокурора накладено арешт на їх майно вартістю понад 1,6 млн грн.