До Дня Героїв у Івано-Франківську відкрили Пам’ятну стіну загиблих військовослужбовців

23 травня до Дня Героїв у Івано-Франківську відкрили Пам’ятну стіну загиблих військовослужбовців. Вона розташована на подвір’ї парафіяльно-гарнізонного храму Різдва Христового.

Про це пише “Суспільне”.

На стіні — 410 імен воїнів з Івано-Франківської громади, які загинули у боях з 2014 року. Тих, хто зник безвісти, не вказували.

“Ідея виникла у парафіян нашої церкви, оскільки ми — військово-гарнізонний храм. Хочемо, щоб полеглих воїнів пам’ятали довго. І скільки цей храм буде існувати, стільки ми будемо пам’ятати про наших героїв, які віддали своє життя в боротьбі”, — каже отець Юрій Смушак.

Син Марії Шевченко Тарас загинув у 2015 році біля Волновахи — підірвався на міні. Отримавши звістку про його смерть, вона пережила інфаркт і не була на похороні сина. Тепер, каже, відвідує всі пам’ятні заходи.

“У нього всі поранення були сумісні з життям, але син був далеко від своїх. Йшов дуже тривалий бій, ніхто його не шукав, бо під час бою ніхто нікого не шукає. І Тарас 100 метрів повз. Однією рукою затулив низ живота, бо в нього там було поранення, а в другій руці тримав автомат. Так його і знайшли наступного дня”, — розповідає Марія Шевченко.

Ще на відкритті був рідний брат загиблого на війні музиканта Андрія Чепіля — Віталій Чепіль. Він військовослужбовець одного з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. 

“Брат був позитивною, хорошою людиною. Навіть на полі бою, в моменти відпочинку він старався чогось навчити своїх побратимів, виставу якусь зробити, підняти бойовий дух. Звісно, краще б не було таких дощок взагалі. Краще знати людину наживо, а не за історією”, — говорить Віталій Чепіль.